Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami
450 g mięsa mielonego
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
puszka pomidorów
sól, pieprz, bazylia, oregano
500 g pieczarek
Sos beszamelowy:
4 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sos pomidorowy:
1 puszka całych pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano, bazylia, cukier
Dodatkowo:
makaron do lasagne
żółty ser
W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć do momentu, aż cebula stanie się szklista. Dodać mielone mięso. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż mięso straci różowy kolor. Dodać przeciśnięty prze praskę czosnek, pomidory z puszki (jeśli są całe należy je rozdrobnić). Całość smażyć około 10-15 minut, doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cukrem (to ważne, całość nie może być kwaśna) oraz oregano i bazylią. Jeśli sos wyda nam się mało wyrazisty w smaku można dodać nieco koncentratu pomidorowego.
Pieczarki zetrzeć i podsmażyć na oleju na osobnej patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos beszamelowy:
W garnku roztopić masło, dodać mąkę, mieszać około 1 minuty, po czym dolewać porcjami zimne mleko, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzić sos do zgęstnienia. Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.
Oba sosy muszą być intensywnie przyprawione, wtedy całość będzie miała odpowiedni smak i aromat.
Plastry lazanii najlepiej podgotować (około 4-5 minut) w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, wyjąć pół-twarde.
Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlać 3-4 łyżki sosu beszamelowego na dno, ułożyć płaty makaronu (ja układałam w naczyniu 3 plastry makaronu na jedną warstwę), które polać kolejnymi 3-4 łyżkami sosu, pamiętając o tym, aby rozprowadzić go na całym makaronie, a następnie wyłożyć na to połowę sosu mięso-pomidorowego, a na nim ułożyć kolejne płaty makaronu. Makaron polać sosem beszamelowym, następnie wyłożyć pieczarki, przykryć ponownie płatami makaronu, polać sosem beszamelowym, resztą sosu mięsno-pomidorowego i przykryć pozostałym makaronem, na którym rozłożyć równomiernie sos beszamelowy w ilości podobnej, jak poprzednio i zetrzeć żółty ser.
Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 40 minut.
Lazanie można podawać z sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy
Pomidory odsączyć z zalewy, zmiksować blenderem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprze, szczyptą cukru oraz suszonymi ziołami: bazylią i oregano. Jeżeli mamy taką możliwość to zioła suszone zamieniamy na drobno pokrojone świeże.
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