Fotografia

Fotografia

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO - SEROWA Z POMIDORAMI
Składniki:
800g ziemniaków
ok. 600g małych pomidorów
po 200g startych serów mozzarella i ementalera
3 jajka
250 ml gęstej śmietany
sól, pieprz, papryka mielona łagodna lub ostra
½ pęczka szczypiorku
tłuszcz do formy

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki, gotujemy 5 - 6 minut w osolonej wodzie i odcedzamy. Pomidory myjemy, ostrym nożem wycinamy trzpienie, miąższ kroimy w plasterki. Formę do zapiekanek smarujemy tłuszczem. Układamy plasterki ziemniaków, posypujemy do smaku solą , pieprzem i paryką. Następnie układamy na ziemniakach plasterki pomidorów i znowu posypujemy w/w przyprawami. Dajemy startą mozzarellę i starty ementaler. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, przyprawami i polewamy ułożone w formie składniki. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Szczypiorek myjemy, osuszamy, drobno kroimy i tuż przed podaniem posypujemy nim potrawę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation