Kuchnia

Kuchnia

Tarta z pomarańczowym kremem

Składniki
Ciasto
360 g mąki krupczatki
100 g cukru
190 g masła
2 żółtka
1 łyżka jogurtu typu greckiego

Nadzienie
sok z 2 pomarańczy
skórka starta z 1/2 pomarańczy
1 jajko
1 żółtko
70 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
owoce (u mnie puszka owoców tropikalnych)

Masło, cukier i jajka i jogurt miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i na ok. 1 godzinę chowamy do lodówki. Następnie wylepiamy ciastem wysmarowaną masłem formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez 15-20 minut, aż ciasto stanie się rumiane.

Gdy ciasto stygnie, przygotowujemy nadzienie. Do małego rondelka wlewamy sok z pomarańczy, dokładamy jajka, skórkę pomarańczową, cukier i mąkę. Całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając rózgą. Podgrzewamy do momentu aż do momentu, gdy masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu.

Następnie masę mieszamy z owocami wylewamy ją na podpieczony spód tarty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy przez 10 minut.
Podajemy gdy ciasto ostygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation