Kuchnia

Kuchnia

Strażak w soczystym towarzystwie








PRZYSTAWKA:

Strażak w soczystym towarzystwie

Carpaccio

Składniki:
6 średnich buraków lub 4 duże
200 g sera feta lub sera koziego
1 pomelo lub czerwony grejpfrut
roszponka
sól, pieprz



Sposób przygotowania:

Carpaccio

Buraki gotujemy do miękkości w posolonej wodzie. Odstawiamy. Gdy ostygną obieramy i kroimy w cienkie plasterki, aby uzyskać formę carpaccio. Układamy płaty buraków na dużym talerzu tak, aby jeden nachodził na drugi. Buraki od razu obsypujemy świeżo mielonym pieprzem. Na środku talerza układamy trochę roszponki i trochę sera feta. Z boku układamy kilka kawałków obranych pomelo lub grejpfrutów dla przełamania słonego smaku fety. Całość skrapiamy dressingiem.

Dressing limonkowo-miętowy

Składniki:
sok z limonki
sok z pomarańczy
oliwa
liście mięty
szczypta soli i pieprzu



Sposób przygotowania

Wyciskamy sok z połowy dużej limonki i sok z pomarańczy. Dodajemy oliwę oraz poszatkowane liście mięty i całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation