Kuchnia

coś na ząb

Polędwiczki wieprzowe na szpinaku z mascarpone, orzechami i miętą
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
450g świeżego szpinaku Baby
200g serka mascarpone
2 łyżki masła
4 duże ząbki czosnku
vegeta
garść pokrojonych orzechów włoskich
kilka listków świeżej mięty
sól do smaku

Polędwiczki posypujemy vegetę i nacieramy rozgniecionym czosnkiem (2 ząbkami ). Obsmażamy na oliwie na rumiano, następnie podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy około 20-25 minut.
Szpinak dokładnie płuczemy na sicie. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy 2 rozduszone ząbki czosnku, chwilę smażymy. Dodajemy liście szpinaku i dusimy 5 minut do momentu, aż szpinak zacznie być miękki. Trzeba pilnować, aby nie dusić za długo, żeby miał jeszcze ładny zielony kolor. Doprawiamy do smaku solą.
Zdejmujemy z ognia i do gorącego szpinaku dodajemy mascarpone i posiekane listki mięty. Przekładamy na półmisek, posypujemy orzechami i na wierzch kładziemy pokrojone w grube plastry polędwiczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation