Kuchnia

Muffiny

Malinowo-waniliowe muffiny

Składniki:

(6 muffin lub 4 większe babeczki)

3 jajka
Szczypta soli
100 g cukru pudru
60 g miękkiego masła
110 g mąki pszennej
0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g malin
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Formy smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nadmiar usuwamy.

Maliny zgniatamy i przecieramy przez sitko na puree. Do malin dadajemy odrobinę soku z cytryny, dzięki czemu podczas pieczenia nie ucieknie nam kolor.

Białka oddzielamy od żółtek, które ubijamy na krem z cukrem, dodając stopniowo do masy miękkie masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesianą dodajemy małymi porcjami do miksowanej masy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Masę rozdzielamy na dwie części. Do jednej dodajemy malinowe puree a do drugiej ekstrakt z wanilii. Nakładamy masy naprzemiennie po 1 łyżce do przygotowanych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation