Kuchnia

Muffiny

Pełnoziarniste muffiny

Muffinki na śniadanie wcale nie oznaczają zrywania z dietą. Jeśli przygotujesz je z pełnoziarnistej mąki i brązowego cukru, będą całkiem zdrowe. Do tego czarna kawa. Albo jeszcze lepiej - zielona herbata.


Potrzebujesz:

2 szklanki drobnej mąki pełnoziarnistej,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/4 łyżeczki soli,
1/2 szklanki cukru,
3 duże jajka,
1 szklanka jogurtu greckiego light,
1/2 szklanki rozpuszczonego masła

Na nadzienie i kruszonkę: 3/4 szklanki brązowego cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę

Piekarnik rozgrzej do 180 st C.

W misce przygotuj nadzienie/kruszonkę: wymieszaj brązowy cukier, mąkę, cynamon, sól. Dodaj zimne masło i nożem lub widelcem wymieszaj kruszonkę tak, by pozostały małe kawałeczki masła. Odstaw do lodówki.

W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól. W dużej misce połącz jajka i cukier, mieszaj tak długo aż powstanie gładka masa. Dodaj jogurt. Mieszaj 2 minuty - wówczas masa stanie się gładka i jasna. Dodaj rozpuszczone masło i suche składniki z małej miseczki, a następnie wymieszaj całość (uważaj, żeby nie robić tego zbyt długo, bo muffinki nie wyrosną!)

Formę do muffinek napełnij do połowy ciastem. Dodaj po łyżce nadzienia, następnie dwie łyżki ciasta, całość lekko dociśnij. Posyp odrobiną kruszonki.

Piecz 18-20 minut (aż wierzch będzie złocisty). Podawaj na ciepło, z masłem!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation