Kuchnia

Niebo w gębie

Jabłecznik

Potrzebujemy:
masło do wysmarowania tortownicy
110 g cukru
4 kwaśne jabłka, obrane i pokrojone w plastry
225g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta goździków w proszku
pół łyżeczki cynamonu w proszku
110g miękkiego masła
2 jajka
mleko
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza (z termoobiegiem do 170C). Wysmarować masłem tortownicę. Jabłka połączyć z cukrem. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
2. Dodać masło i mieszać do czasu uzyskania konsystencji panierki. Następnie dodać jabłka, jajka i tyle mleka, aby uformować ciasto. Rozłożyć ciasto w tortownicy i posypać cukrem.
3. Piec 30-40 minut na złoty kolor. Wyjąć tortownicę i odstawić na 10 minut, następnie wyjąć ciasto. Podawać ciepłe lub zimne.

fot. Stockfood/Free
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation