Kuchnia

Przystawki, przekąski

Naleśniki a' la ruskie

Składniki:

mąka pszenna 180 g
mleko 250 ml
jajko 60 g
olej rzepakowy 15 ml
ziemniaki gotowane 500 g
twaróg tłusty 100 g
ser żółty 100 g
sól b.d.
pieprz b.d.
boczek 200 g
cebula b.d.


Składniki na ciasto naleśnikowe (6-7 naleśnikôw)

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta plus odrobina do smażenia


Wszystkie składniki zmiksować, a ciasto odstawić na ok. godzinę.Kiedy ciasto zgęstnieje, rozgrzać patelnię z odrobiną oleju (wystarczy parę kropel) i smażyć kolejno naleśniki.

Składniki na farsz:

500 g ugotowanych ziemniaków
100 g tłustego twarogu
100 żółtego sera
sól, pieprz do smaki
200 g boczku
2 cebule


Do miski wsypać ugotowane ziemniaki i jeszcze ciepłe potraktować praską, odstawić do przestudzenia (zacząć podsmażać cebulę z boczkiem, patrz niżej). Następnie dodać twaróg i ser, po czym zmiksować wszystko na gładką masę. Na koniec dodać do smaku pieprz i sól, znowu zmiksować.

Rozgrzać patelnię i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek - aż cebula będzie rumiana, a boczek dobrze podsmażony i chrupiący. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Mniej więcej 3/4 składników dodać do masy ziemniaczano-serowej i wymieszać.

Przygotowanie naleśników:
Na każdego naleśnika nakładać część fałszu i zwinąć - czy to w kopertę czy w rulonik. Następnie podgrzać na patelni, a po podaniu na talerz okrasić boczkiem z cebulką i drobno posiekanym szczypiorkiem.


*** Odnośnie oleju rzepakowego wśród składników ciasta naleśnikowego - dzięki niewielkiej ilości tłuszczu (swoją drogą zdrowego) naleśniki wychodzą elastyczne i nie łamią się, co jest tak ważne przy ich zawijaniu - czy to w kopertę, czy w rulonik. Olej rzepakowy jest naturalny w smaku i zapachu, więc nie trzeba się obawiać, że jakkolwiek wyczujecie w cieście jego obecność, a zrobi swoje przy smażeniu :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation