Kuchnia

Najlepsze serniki

składniki na spód:

2 jajka
25g cukru z prawdziwą wanilią
90g białej czekolady
45g masła
20g mąki
składniki na warstwę czekoladową:

450g sera twarogowego, zmielonego 2-3 krotnie
125g sera mascarpone
100g gęstej śmietany 22%
75ml śmietanki kremowej 30%
190g białej czekolady, roztopionej
200g mleka słodzonego skondensowanego
2 jajka
składniki na warstwę porzeczkową:

450g sera twarogowego, zmielonego 2-3 krotnie
125g sera mascarpone
100g gęstej śmietany 22%
300g mleka słodzonego skondensowanego
2 jajka
2 łyżki proszku budyniowego śmietankowego
350g czarnej porzeczki
oraz:

30g białej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki 30%
foremkę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. piekarnik nagrzać do 175st.c. przygotować spód sernika: jajka ubić z cukrem na jasny, gęsty krem. czekoladę roztopić z masłem. mąkę przesiać. do ubitych jaj wlać czekoladę i wymieszać na wolnych obrotach miksera, następnie wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. gotowe ciasto rozsmarować cienką warstwą w foremce i piec ok. 6-8 minut do lekkiego zarumienienia się i suchego patyczka.

przygotować warstwę porzeczkową. porzeczki zmiksować w blenderze z mlekiem skondensowanym i przetrzeć przez sitko by pozbyć się nadmiaru skórek i pesteczek. zmiksować ser twarogowy, ser mascarpone, śmietanę i przetarte porzeczki. następnie dodawać po jednym jajku, a na koniec proszek budyniowy. zmiksować na gładki krem. odstawić.

przygotować warstwę czekoladową. zmiksować ser twarogowy, ser mascarpone, śmietany i roztopioną czekoladą. następnie dodawać po jednym jajku. zmiksować na gładki krem.

na ostudzony spód przelać warstwę czekoladową sernika, wyrównać i ostrożnie przełożyć część porzeczkową. piec 15 minut w 175st.c a następnie 35-40 minut w 130st.c aż cały sernik się zetnie. po ostudzeniu schować na kilka godzin do lodówki. przed podaniem ozdobić polewą czekoladową przygotowaną w kąpieli wodnej.

buon appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation