Kuchnia

serniki

Sernik gotowany

Biszkopt:
4 jaja
1 szkl mąki
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg twarogu
3 jaja (białka ubić)
20 dkg margaryny
1,5 szkl cukru pudru
1/3 szkl mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
32 g cukru waniliowego

dżem z czarnej porzeczki lub jagodowy

Krem budyniowy:
0,5 l mleka
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
25 dkg margaryny
3/4 szkl cukru pudru
2 cukry waniliowe

Wykonanie:
Upiec biszkopt. Gdy wystygnie przekroić go na dwie części. Jedna część grubsza
druga cieńsza. Ta grubsza część to będzie spód sernika. Nie nasączać go! Drugą
część tę cieńszą można nasączyć.
Ugotować budyń z 0,5 l mleka, mąki i mąki ziemniaczanej. Pozostawić do
całkowitego wystygnięcia
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać żółtka,
twaróg. Dobrze zmiksować. (Ja oczywiście twarogu wcześniej nie mielę bo robię
masę serową w malakserze). Na końcu po zmiksowaniu dodać ubitą pianę z białek.
Masę przelać do garnka. Ciągle mieszając zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać
z mlekiem i proszkiem budyniowym. Wlać to do masy serowej intensywnie mieszając,
(najlepiej rózgą) aż do zgęstnienia.

Grubszą część biszkoptu posmarować cienko dżemem. Wylać ciepłą jeszcze masę
serową. Schłodzić.
Na masę serową położyć odciętą część biszkoptu. (górą do dołu) Można nasączyć
ponczem.

Czas na krem budyniowy:
2 żółtka, 25 dkg margaryny, 3/4 szkl cukru pudru, 2 cukry waniliowe - dobrze
zmiksować. Do dobrze zmiksowanej masy maślanej dodawać po łyżce budyniu. Po
dodaniu całego budyniu miksować masę ok 5 min. aż będzie puszysta i biała. Wylać
krem na górę ciasta. Wierzch posypać startą czekoladą i ew. wiórkami kokosowymi itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation