Kuchnia

Ryby

Smażona ryba zapiekana z tahini

Na 2-3 osoby

ok. 0,5 kg filetów białej ryby
1/2 szklanki oleju
4-6 łyżek stołowych pasty tahini
sok z połowy cytryny
średnia cebula posiekana
szklanka wody
sól, czarny pieprz
szczypta cynamonu
kilka cząstek cytryny do dekoracji i skropienia dania

Rybę umyć, dobrze odsączyć na ręczniku, podzielić na cząstki. Posolić, pozostawić na ok. 1/2 godz. Rozgrzać olej na patelni lub w rondlu. Włożyć rybę do tłuszczu, smażyć po obu stronach do zarumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku, przełożyć do naczynia do zapiekania. Pozostawić 5-6 łyżek oleju ze smażenia ryby i na tym tłuszczu zrumienić cebulę. W miseczce wymieszać tahini, sok z cytryny i wodę. Posolić. Powstały sos wlać do cebuli, doprowadzić do wrzenia, gotować 1-2 minuty. Gorącym sosem polać rybę w naczyniu do zapiekania. Posypać cynamonem i świeżo mielonym pieprzem. Przybrać plasterkiem cytryny. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15-20 min.

http://arabskiesmaki.blogspot.com/search/label/ryba
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation