Kuchnia

dieta

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem camembert

1 pierś z kurczaka (300g)
140 g makaronu pełnoziarnistego
150 g zielonej fasolki szparagowej
50g zielonego groszku
1/2 dużej, żółtej papryki
1 mała cebula
1/2 serka camembert light (ok 60g)
1 jajko
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli + sól do gotowania makaronu
świeżo zmielony pieprz
ostra papryka

Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy ostrą papryką i odrobiną soli po czym wkładamy na godzinę do lodówki.

Po upływie 60 minut wyciągamy mięso i podsmażamy je na patelni, na którą następnie wrzucamy fasolkę szparagową (użyłam mrożonej), groszek, posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i wszystko dusimy około 10 minut, po czym odparowujemy nadmiar wody.

W między czasie gotujemy makaron, nie zbyt długo, powinien być zdecydowanie al dente.
Po jego odcedzeniu dodajemy do garnka zawartość patelni i mieszamy składniki.

W osobnej miseczce roztrzepujemy jajko z utartym camembertem oraz ziołami prowansalskimi, dodajemy świeżo zmielony pieprz i wlewamy do reszty składników raz jeszcze dokładnie mieszając.

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut w 180'C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation