Kuchnia

Najlepsze ciasteczka

Ciasteczka cytrynowe (Sablés citron)

Składniki :
165 g masła klarowanego*
70 g cukru pudru
25 g mąki ziemniaczanej
250 g mąki tortowej
2 łyżki oliwy
3-4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki cytrynowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do temparatury 180 stopni.
2. Mikserem ucieramy masło z cukrem.
3. Dodajemy oliwę, posiekaną drobno skórkę i sok z cytryny. Mieszamy.
4. Wsypujemy obie mąki zmieszane z proszkiem. Mieszamy tak długo jak to jest możliwe, następnie wyrabiamy ręcznie. Krótko i sprawnie.
5. Całość dzielimy na 25-30 części. Formujemy z nich kulki. Każdą z nich spłaszczamy widelcem dwukrotnie, horyzontalnie i wertykanie. W ten sposób powstaje kratka.
6. Ciastka układamy zachowując odległości od siebie, trochę się rozrosną. Na blasze wyłożonej pergaminem.
7. Pieczemy 0k. 15-20 stopni.
8. Studzimy na kratce.


*masło klarowane możemy kupić z marketach lub przygotować je samemu. Wystarczy rozpuścić masło w rondlu, następnie zebrać sitkiem pływające po powierzchni szumowiny. Następnie wstawić je na mniej więcej 1 godzinę do lodówki. Powinno mieć konsystencję stałą ale miękką, by łatwo dało się utrzeć z cukrem. Dla struktury i delikatnego smaku ciasteczek niezwykle ważne jest użycie właśnie masła klarowanego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation