Kuchnia

Kuchnia

BABKA CYTRYNOWA NA PIWIE

Składniki:



* 3 szklanki mąki tortowej

* 1 szklanka piwa cytrynowego

* skórka otarta z 2 cytryn

* 4 jajka

* 1 szklanka oleju

* 1,5 szklanki cukru

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Lukier:



* 1 szklanka cukru pudru

* 2-3 łyżki zimnej wody



Jajka ucieramy z cukrem ja białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy piwo i skórkę z cytryny i miksujemy na wolnych obrotach do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita.

Ciasto przelewamy do dużej, natłuszczonej formy na babkę i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).

Kiedy babka przestygnie, polewamy ją gęstym lukrem.

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/11/Cytrynowa-babka-na-piwie.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation