DIY - zrób to sam

all

składniki:
makaron spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
500 g mięsistych pomidorów (lub pomidory z puszki)
2 czerwone papryczki chili
1 puszka anchois (8 sztuk)
3 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szczypta oregano
sól (opcjonalnie)
pieprz (opcjonalnie)





na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek. dodać odsączone posiekane anchois. podsmażyć do połączenia się smaków. dodać oczyszczone z nasion i posiekane w drobną kostkę papryczki chili. zalać pomidorami w zalewie (lub pozbawionymi skórki i szypułek pomidorami. dusić na wolnym ogniu do odparowania wody i zagęszczenia się sosu. dodać pokrojone oliwki i odsączone z zalewy kapary. wymieszać i podsmażyć kilka minut. dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić około minuty. doprawić oregano i opcjonalnie solą i pieprzem. makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. odcedzić i gorący dodać do sosu. wymieszać, posypać natką pietruszki i od razu podawać. smacznego!

wskazówki:
czosnek należy podsmażyć na oliwie krótką chwilę - czosnek smażony zbyt długo gorzknieje i psuje smak potrawy.
makaron do sosów należy gotować bez dodatku oleju czy oliwy, a po ugotowaniu nie należy go przepłukiwać wodą - naturalny "krochmal" sprawi, że makaron lepiej pokryje się sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation