Kuchnia

Kto powiedział, że jedzenie jest nudne?...

Jabłecznik wyborny

Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g schłodzonego masła lub margaryny
1 jajko
szczypta soli
50g zmielonych orzechów laskowych
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
Nadzienie:
12 średniej wielkości jabłek (2kg)
sok z pół cytryny
1/4 szklanki wody
3 łyżki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić zwykłym)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
50g mąki kukurydzianej
3 łyżki poszatkowanych orzechów włoskich
3 łyżki drobnych rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Kruszonka
10 łyżek stopionego masła lub margaryny
70g jasnego brązowego cukru
100g mąki pszennej
50g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kruszonka:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i odstawić.

2. Jabłka obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na kawałeczki i skropić sokiem z cytryny.

3. Jabłka przełożyć na patelnię, dodać wodę i podsmażać przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić, w międzyczasie przygotujemy ciasto.

Ciasto:
4. Mąkę pszenną wymieszać z solą, zmielonymi orzechami, cukrem wanilinowym i płatkami owsianymi. Dodać jajko i posiekaną margarynę, szybko zagnieść ciasto.

5. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Kawałek ciasta odłożyć (wielkości dwóch orzechów włoskich).

6. Przygotowaną blaszkę wyłożyć ciastem, robiąc wysoki brzeg na około 6 cm (tortownica ma wysokość 7cm). Z ciasta, które odłożyliśmy, powycinać wzorki jak kwiatuszki, listki itp.

Nadzienie:
7. Mąkę kukurydzianą wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.

8. Do jabłek dodać bakalie i wsypać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać. Nadzienie przełożyć do przygotowanej formy, wylepionej ciastem, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 20 minut.

9. Następnie ciasto wyjąć, posypać kruszonką, poukładać powycinane wzorki z ciasta i znów wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 40 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).

10. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje z lodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation