Kuchnia

drożdżowe

jagodzianki z ciasta serowego
Składniki na około 15 bułeczek
(zmodyfikowany przepis z tej strony)

Zaczyn:
30 g świeżych drożdży
70 g ciepłego mleka
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru

Drożdże pokruszyć i połączyć z mąką oraz cukrem. Rozpuścić w mleku i odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.

Ciasto serowe:
600 g mąki pszennej
70 g cukru pudru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
duża szczypta soli
250 g serka mascarpone (albo zmielonego twarogu na sernik)
50 g miękkiego masła
1 jajko, roztrzepane
zaczyn

Mąkę przesiać z solą i cukrami. Dodać kawałki masła i mascarpone. Zagnieść ciasto, a następnie dodać zaczyn i jajko. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastycznie, a następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 h.

Nadzienie:
300 g jagód
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
50 g roztopionego masła
4 łyżki cukru
8 łyżek mąki

Owoce wymieszać z cukrem i mąką. Składniki kruszonki wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 15 minut.
Po tym czasie każdą kulkę rozpłaszczyć dłonią i na środek nałożyć kopiastą łyżeczkę jagód. Dokładnie skleić, podwinąć końce i delikatnie zrolować w podłużne bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180C przez około 20 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation