Święta i uroczystości

WIELKANOC dania potrawy

"Wielkanocne jajeczka z krówkami"

Wielkanocne jajeczka z krówkami"
Składniki:

150 g pszenicy dmuchanej w miodzie
100 g masła
200 g krówek śmietankowych
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
kilka patyczków do szaszłyków


Przygotowanie:

W średniej wielkości garnku roztapiamy masło z pokrojonymi krówkami (nie muszą być pokrojone bardzo drobno, nawet wystarczy jak będą przełamane na pół). Dodajemy cukier i cały czas mieszamy aż do całkowitego połączenia się składników.*

Następnie wsypujemy pszenicę, wyłączamy ogień i mieszamy przez dwie - trzy minuty. Odstawiamy masę na góra pięć minut do przestygnięcia. Następnie formujemy jajeczka i nadziewamy na patyczek. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Można udekorować kolorowymi posypkami.


* Robimy to na baardzo malutkim ogniu, żeby masa się nie przypaliła.
** Moim zdaniem nie powinny tego robić dzieci, masa jest dość ciepła podczas formowania, za to jak najbardziej dzieci mogą jeść! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation