Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

BABKA PIASKOWA
Składniki:
250g masła lub margaryny
200g cukru
4 jajka
szczypta soli
150g mąki pszennej *
150g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek.
Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i dać łącznie 300g mąki ziemniaczenej.
Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de
Czas przygotowania:
około 30 min.
Czas pieczenia:
około 60 min.
Liczba porcji:
ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)
Trudność: średnie
Koszt: niski
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation