Kuchnia

słoiki

Waniliowa tarta z rabarbarem z rosą
Składniki (na tartę o średnicy 30 cm):

spód – kruche ciasto:

250g mąki
120g masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru
środek:

500g rabarbaru
300g truskawek
200 ml śmietanki 30%
1 laska wanilii
5 żółtek
1/3 szklani mąki
pół szklanki cukru
wierzch:

5 białek
3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:

Przygotuj kruche ciasto: zagnieć szybko mąkę z masłem aż powstaną grudki. Dodaj cukier, jajko i szybko wyrób gładkie ciasto – możesz to zrobić mikserem. Kulę ciasta zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni, rozwałkuj ciasto i przenieś do wysmarowanej masłem formy. Dociśnij i obetnij nadmiar.
Piecz ciasto ok. 15 minut (warto na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać ceramiczne kulki dla obciążenia ciasta).
Rabarbar umyj, pokrój na 1 cm kawałki, truskawki pokrój w ćwiartki Mąkę wymieszaj z cukrem. W drugiej misce rozbełtaj żółtka, dodaj śmietanę i ziarenka laski wanilii. masę śmietanowo-jajeczną wlej do suchych składników. Dodaj pokrojony rabarbar i truskawki, wymieszaj i wylej na podpieczony spód.
Piecz 30 minut (nadal w temperaturze 180 stopni).
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i nadal ubijaj. Białka wyłóż łyżką na podpieczone ciasto z rabarbarem i piecz jeszcze 30 minut w 150 stopniach, aż wierzch się lekko zarumieni.
Wystudź tartę na metalowej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation