Kuchnia

Tarty

Tarta z kremem bazyliowym i truskawkami
składniki na kruche ciasto:

125g masła, o temp. pokojowej
50g cukru pudru
1 żółtko
175g mąki pszennej
szczypta soli
składniki na krem bazyliowy:

250g serka mascarpone
200ml śmietanki kremówki 30%
duża garść liści i łodyżek bazylii, posiekanej
2 łyżki cukru
oraz:

ok. 350g truskawek, drobno pokrojonych
kilka listków bazyliowych, do ozdoby
Kruche ciasto. Foremkę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z solą. Masło ubić z cukrem przez kilka minut. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h. Następnie rozwałkować i wylepić foremkę - zmrozić ok. 15 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki). Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec ok 12 minut w 180st. C, potem ściągnąć papier i dopiec jeszcze ok. 5-7 minut aż się lekko zezłoci. Ostudzić.

Krem bazyliowy: Śmietankę zagotować z cukrem, dodać posiekaną bazylię, podgrzewać jeszcze ok. 5 minut. Następnie zmiksować w blenderze, odstawić na ok. 30 minut by śmietanka przeszła smakiem i zapachem bazylii. Potem całość przecedzić i schłodzić (u mnie 5 minut w zamrażarce). Do misy miksera włożyć serek mascarpone, dolać kremówkę i ubić na sztywny krem (ew. dosłodzić do smaku, można też dodać świeżej posiekanej bazylii).

Krem rozsmarować na kruchym spodzie. Schłodzić ok. 15 minut, ozdobić truskawkami i liśćmi bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation