Kuchnia

Jedzonko

Placki z buraków podawane z wędzonym łososiem:

- buraki świeże: 500 gramów
- ziemniaki obrane: 500 gramów
- jajka całe: 2 sztuki
- mąka pszenna: 60 gramów
- sól , pieprz do smaku: 1 szczypta
DODATKI:
- łosoś norweski wędzony w plastrach: 100 gramów
- serek kozi: 150 gramów
- sok z cytyrny: 1 łyżka
- czosnek-ząbek: 1 sztuka
- szczypiorek (do dekoracji): 2 łyżki
- olej do smażenia: 4 łyżki
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 min.
Sposób przygotowania

1 Ziemniaki i buraki myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie solimy i odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mąkę, jajka i doprawiamy solą i pieprzem.

2 Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i nakładamy łyżką placki na rozgrzany olej. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony

3 Serek kozi rozdrabniamy z posiekanym ząbkiem czosnku; nakładamy po łyżce na każdy usmazony placek; dodajemy plasterek wędzonego łososia; skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczypiorkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation