Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ciasto kawowe z gruszkami

składniki:
• • 3 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej najlepiej chlebowej (chodzi o elastyczność)
• 1 szklanka polenty błyskawicznej lub kaszki błyskawicznej kukurydzianej
• 1 puszka mleka kokosowego o zawartości tłuszczu 22% lub 300 ml mleka krowiego i 100 g rozpuszczonego masła
• 250 ml aromatycznej i mocnej kawy
• 150-170 ml mleka roślinnego lub krowiego może być też śmietana wtedy ciasto będzie bogatsze
• 1 szklanka cukru muscovado
• 3 łyżki kakao
• 2 łyżeczki sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Syrop do gotowania gruszek
• około 800 ml wody
• 250 g cukru
• 1 cytryna
• 1 laska cynamonu
• 2 rozgniecione strączki kardamonu
• 3 gruszki

1. Do garnka wlewam wodę, wsypuje cukier. Dodaje rozgniecione w moździerzu ziarenka kardamonu razem z łupinkami, sok z cytryny oraz laskę cynamonu.
2. Gruszki obieram, pozostawiam im ogonki, wkładam do wody, zagotowuje i gotuje na bardzo małym gazie przez około 15-20 minut. Wyławiam na talerz, studzę. Przekrawam na pół i wycinam gniazdo nasienne.
3. Suche składniki ciasta mieszam w misce, aby się połączyły.
4. Zaparzam kawę, studzę, przelewam do miseczki dodaję mleko + mleko kokosowe ewentualnie mleko i masło.
5. Łączę suche składniki z mokrymi.
6. Blaszkę tortowa o średnicy 22 cm smaruje masłem. Na dnie układam papier do pieczenia. Wylewam ciasto, układam na wierzchu gruszki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy jest suche. Studzę i podaję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation