Kuchnia

ciasta

Tiramisu to najprawdopodobniej najsmaczniejsze ciasto bez pieczenia!

Składniki potrzebne do przygotowania tiramisu:

1,5 opakowania podłużnych biszkoptów
200 g serka mascarpone
200g śmietany kremówki 36 proc.
3 łyżki niesłodzonego kakao
pół szklanki cukru pudru
½ kubka świeżo parzonej kawy, przestudzonej
1/3 kubka likieru amaretto

Sposób przygotowania tiramisu:

Tiramisu przygotuj w naczyniu o bokach ok. 20x20 cm. Połącz kawę z amaretto. Kremówkę ubij z łyżką cukru pudru.

Oddzielnie ubij mascarpone, także z łyżką cukru pudru. Kremówkę i serek wymieszaj delikatnie rózgą tak, aby nie zgnieść piany. Biszkopty lekko namocz w kawie z likierem i układaj w foremce.

Na biszkopty rozłóż ubitą śmietanę z serkiem, posyp wartwę kakao. To samo powtórz z kolejną warstwą: biszkopty + śmietana + kakao.

Zakończ, obyspując śmietankę cukrem pudrem i kakao. Przed podaniem schładzaj ok. 3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation