Kuchnia

inne pyszne rzeczy

8 filetów matiasów
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
700 ml twarogu sernikowego
1 cytryna
100 ml zalewy z matiasów
2 i 1/2 łyżki żelatyny
pieprz

6-8 kromek chleba żytniego (najlepiej pełnoziarnistego)
100 g masła

słoiczek czerwonego kawioru
dowolne kiełki


Matiasy pokrój w kostkę, koperek i szczypiorek posiekaj, wymieszaj z rybą i twarogiem. W rondelku podgrzej zalewę z wyciśniętym sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuść w zalewie i ostudź. Wymieszaj z twarogiem i dopraw pieprzem.

Chleb posiekaj drobno lub zmiksuj w malakserze. Do okruchów dodaj roztopione masło, wymieszaj i przenieś do wyłożonej folią spożywczą foremki. Ugnieć chleb na dnie foremki i wyłóż na wierzch warstwę twarogową. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Pokrój terrinę na porcje, a na każdej ułóż po łyżeczce kawioru. Udekoruj kiełkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation