Kuchnia

słodkie przepisy

Owsiane ciasteczka z rodzynkami


Ulubione. Na maśle, z mnóstwem owsianych płatków, słodkimi od rodzynek aromatyzowanych rumem. Najprostszą wersję łatwo zmodyfikujecie przez dodatek orzechów, czekolady lub innych bakalii.

składniki:

250g rodzynek
3-4 łyżki ciemnego rumu
200g masła
150g cukru trzcinowego + dodatkowo do obtoczenia
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 jajko
200g płatków owsianych
170g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli

Rodzynki namoczyć w rumie min. 30-60 minut a najlepiej całą noc. Masło ubić z cukrem i wanilią aż krem pojaśnieje i będzie puszysty. Dodać jajko, następnie przesianą mąkę z proszkiem, sodą i solą oraz płatki owsiane. Na koniec rodzynki z rumem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe, obtaczać w cukrze trzcinowym. Układać w kilkucentymetrowych odległościach od siebie i spłaszczać szklanką. Piec 10-12 minut w 175st.C aż ciasteczka się zarumienią. Ostudzić na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation