Kuchnia

pieczywo

:) Pełnoziarniste bagietki z rozmarynem i czosnkiem

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (3,5 szklanki)
380 ml wody
1 opakowanie suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki rozmarynu
jajko
2 łyżki mleka
3 ząbki czosnku


Mąkę, ciepłą wodę, sól, drożdże oraz 1 łyżkę suszonego rozmarynu zagniatamy na ciasto, które następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy we względnie ciepłe miejsce.
Powinno wyrastać około 1,5 godziny, po 60 minutach odgazowujemy je wbijając w nie palce.

Ciasto dzielimy na 2 porcje, z tworzymy wałki, (lekko) spłaszczamy i nadkrawamy nożem, po czym kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrastać kolejne 30 minut.
Przed włożeniem blaszki do piekarnika, w miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka i dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, po czym mieszanką smarujemy ciasto (nie zużyjemy całego jajka) i posypujemy resztą rozmarynu.

Bagietki pieczemy w temperaturze 190'C przez 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation