Kuchnia

Kuchnia

Ciasto Kubuś

Składniki:

masa kubusiowa
-1 duża butelka soku Kubuś (marchew + owoce)
-150g masła
-3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
-3 łyżki cukru

masa śmietankowa
-500ml śmietanki 30%
-0,5 szklanki cukru pudru
-1 małe opakowanie cukru wanilinowego
-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody + 150-200ml gorącej wody
-10 herbatników na spód
-1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 350ml gorącej wody.

Wykonanie:
- formę wyłożyć papierem do pieczenia (formę smaruję tłuszczem tak, by papier przywarł do niej) łącznie z jej brzegami tak, by papier wystawał trochę ponad wysokość formy
- na spód pokruszyć herbatniki, powinny przykryć dno
- z soku Kubuś odlać 1 szklankę, rozpuścić w niej budynie, resztę soku zagotować z cukrem i masłem
- ugotować budyń, mieszając energicznie do uzyskania gładkiej jednolitej masy
- gorącą masę kubusiową wylać na pokruszone herbatniki, wierzch wyrównać i pozostawić do ostudzenia
- żelatynę zalać zimną wodą tak, aby ją zakryć, wymieszać i pozostawić do napęcznienia
- gdy żelatyna zrobi się sztywna, zalać do pełnej szklanki gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, odstawić do całkowitego wystygnięcia
- schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, ubić, dodać mocno przestudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać
- masę śmietankową wyłożyć na przestudzoną masę kubusiową, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia
- galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do całkowitego wystygnięcia
- zimną galaretkę wylać na zastygniętą masę śmietankową, delikatnie wstawić do lodówki, schładzać do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki

ciasto Kubuś na zimno

Ciasto Kubuś można przygotować bez galaretki, należy uzależnić to od wysokości i rozmiarów formy, z której korzystamy. Smak galaretki można wybrać zgodnie z własnym gustem smakowym i smakiem Kubusia. Zanim wylejemy na ciasto galaretkę, możemy ułożyć na nim dowolne owoce, np. banany, maliny czy plasterki pomarańczy.
Ciasto ładnie się kroi, warstwy się nie rozpływają. Należy przechowywać je w lodówce, zachowa tam świeżość przez kilka dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation