Kuchnia

Dania zapiekane

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Składniki:

2 duże piersi z kurczaka
800 g ziemniaków
500 g brokułów
5 średniej wielkości marchewki
150 g sera topionego w plasterkach ze szczypiorkiem
250 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
bulion do gotowania marchewki i brokuła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa kebab-gyros
olej do smażenia



Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i smażymy. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w plasterki 2-3 mm. Marchewkę obieramy i kroimy w skośne plasterki, a brokuł dzielimy na małe różyczki. Do gotującego się bulionu wkładamy marchewkę i gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy brokuł i gotujemy jeszcze 4 minuty. Warzywa odsączamy na sicie. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Cały czas mieszając wlewamy cienkim strumykiem mleko i około 1/2 szklanki bulionu, w którym gotowały się warzywa. Sos nie powinien być za gęsty, w razie czego można jeszcze dolać bulionu. Do sosu dodajemy 1/2 paczki drobno pokrojonego sera. Chwilę jeszcze mieszamy do częściowego rozpuszczenia sera. Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy mięso, ziemniaki, warzywa, sos i na koniec pokrojony ser. Zapiekamy 25 minut w 200*C.

* Zamiast sera topionego możemy wykorzystać ser pleśniowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation