Kuchnia

Kuchnia

• Schab – 1kg
• 3 twarde jabłka
• 1 cebula
• masło - 50 gramów
• cukier brązowy - 30 gramów
• 2 ząbeki czosnku
• świeży imbir - 20 gramów
• miód – 3 łyżki
• sos sojowy – 1 łyżka
• świeżo mielony czarny pieprz
• biały pieprz
• sól
• 3 gałązki świeżego rozmarynu
• 1 pęczek natki pietruszki
• sok z 1 cytryny
• oliwa z oliwek


1. Przygotować marynatę: oliwa z oliwek, pieprz, sól, czosnek, mód, posiekany rozmaryn i cebula. Natrzec mięso przygotowana marynatą i odstawić na godzinę a najlepiej całą noc do lodówki.
2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Umieść w nim mięso i piecz w naczyniu żaroodpornym zamykanym przez ok. 20 minut.
3. Rozpuść masło w rondelku lub na patelni, dodaj jabłka. Imbir zetrzyj na tarce. Dodaj cukier i świeżo starty imbir. Praż całość przez kilka minut. Posiekaj natkę pietruszki. Pod koniec prażenia, dopraw całość sokiem z cytryny oraz natką. Dodaj do pieczonego schabu.
4. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ponownie przez 30 minut.
Wspaniały zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam ugotować ziemniaki w mundurkach w lekko osolonej wodzie na pół miękko, przekroić na pół, skropić oliwą z oliwek, posypać solą morską i posiekanym rozmarynem. Zapiekać równocześnie ze schabem w piekarniku lecz w oddzielnym naczyniu żaroodpornym bez przykrycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation