Kuchnia

Kuchnia

SPÓD
7 dag gorzkiej czekolady
7 dag miękkiego masła
4 łyżki cukru (55 g)
1 jajko
4 dag mąki
1 łyżka przyprawy do piernika (7 g)

MASA SEROWA
60 dag twarogu półtłustego
25 dag serka mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka przyprawy do piernika

POLEWA ŚMIETANOWA
20 dag gęstej, kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki śmietany kremówki 30%

Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg półtłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, boków niczym nie smarować.
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło, cukier i roztopić na małym ogniu ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, przyprawę do piernika i wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać powierzcnię i podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 Stopni C przez 10 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika.
Zmielony twaróg i serek mascarpone zmiksować mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę ziemniaczną, cukier, cukier waniliowy i krótko zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. Na koniec dodać śmietanę kremówkę i całość wymieszać łyżką. Do osobnej miseczki odłożyć 8 łyżek masy serowej i dodać przyprawę do piernika, wymieszać.
Masę serową przelać na podpieczony spód, wyrównać. Wyłożyć masę serową z przyprawą do piernika i znów wyrównać powierzcnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temeraturę do 120 stopni C i piec przez 90 minut. Po tym czasie nie wyłączając piekarnika wyjąć sernik i wierzch posmarować polewą śmietanową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut w temparaturze 120 stopni C. Sernik studzić w zamkniętym piekarniku przez 5 minut, następnie stopniowo do otwierać. Dobrze wystudzony sernik wyjąć z tortownicy i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem brzeg sernika posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Obie śmietany i cukier puder dokładnie wymieszać (rozetrzeć zewnętrzną stroną łyżki) do uzyskania gładkiej masy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation