Kuchnia

WĘDLINY

1 kg mięsa mielonego (u mnie było wieprzowe, ale można wymieszać wieprzowo-wołowe)
250 g pieczarek
150 g mrożonego szpinaku (najlepiej rozdrobionego)
100 żółtego sera
2 łyżki startego parmezanu
60 g szynki
¼ szklanki czerwonego, wytrawnego wina
1 jajko
2 ząbki czosnku
¾ szklanki tartej bułki
1 łyżka oregano
½ łyżki bazylii
sól
pieprz
oliwa
Sos pomidorowy:
1 puszka posiekanych pomidorów bez skórki
1 mała cebula
5-6 suszonych pomidorów w oleju (bez octu w składzie)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
½-3/4 łyżeczki octu balsamicznego
sól
pieprz
oliwa
Instrukcja wykonania
Pieczarki pokroić w plasterki i zarumienić je na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Można delikatnie posolić. Szpinak rozmrozić i odparować z niego wodę – najlepiej na patelni.
Żółty ser pokroić w kosteczkę.
Mięso mielone wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami pieczeni. Do mięsa dodałam 2 płaskie łyżeczki soli.
Mięso przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie była to keksówka) i piec przez 1 h w temperaturze 190°C. Na ostatnie 15-20 minut foremkę przykryć folią aluminiową.
Jak pieczeń będzie w piekarniku przygotować sos. Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżeczce oliwy z oliwek. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Dodać pomidory z puszki, cukier i ocet balsamiczny. Po kilku minutach dodać pokrojone suszone pomidory. Smażyć, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po wyjęciu pieczeni z piekarnika przestudzić ją przez 10 minut. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation