Kuchnia

Cooking.

Ciasto ODKRYCIE TYGODNIA

Źródło: ciasto z najlepszą masą truskawkową



Składniki na biszkopt:

- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Połączyć z żółtkami. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 25x30cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. w 180 st. C.



Składniki na masę truskawkową:

- 900 g truskawek świeżych lub mrożonych + 3/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 budynie śmietankowe bez cukru + 3/4 szklanki wody

Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie poddusić, rozgnieść truskawki na jednolitą masę. Następnie wsypać galaretki i wymieszać. Budyń rozprowadzić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy truskawkowej, chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, przestudzić, aż stanie się letnia i zacznie tężeć.

Masę wyłożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Poczekać aż masa zastygnie.



Składniki na masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 śmietan - fixy
- ok. 100 g pokruszonych herbatników

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixami. Wyłożyć na masę truskawkową, posypać pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić.


Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation