Kuchnia

KUCHNIA - zupy

Składniki:
2 średnie cukinie
2 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
1 mały pęczek kolendry lub natki pietruszki, same listki
6 listków świeżej bazylii
świeżo zmielony czarny pieprz
2/3 szklanki płynnej śmietany 18% lub kremówki

Wykonanie:
Obieram cukinię, kroję na plastry i wrzucam do wrzącej i osolonej wody na około 8 minut.
Odsączoną cukinię miksuję razem z drobno posiekaną kolendrą lub natką, dodaję do gotującego się bulionu, przyprawiam pieprzem i porwaną na kawałeczki bazylią.
Schładzam w lodówce, najlepiej przez noc (następnego dnia jest smaczniejsza).
Podaję gorącą, posypaną świeżymi ziołami, ze śmietaną w oddzielnej miseczce. Można serwować jako chłodnik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation