Kuchnia

Kuchnia&Przepisy

Sernik na zimno

To klasyczny sernik na zimno. Z dodatkiem sezonowych owoców - w tym przypadku truskawek.
Można go jednak przyrządzać przez cały rok w wersji bez owoców lub z owocami z puszki (np. brzoskwiniami).


Składniki (blacha 22cm 33cm):

• 3-4 opakowania herbatników (szkolnych) + mleko do nasączenia
• 1 kg twarogu do serników (w wiaderku)
• 400 g śmietany 30%
• 4 płaskie łyżki żelatyny +1/3 szklanki wrzątku
• cukier puder do smaku (dałam 10 płaskich łyżek)
• sok z połowy cytryny (można zastąpić np. aromatem waniliowym)
• ok. 600 g truskawek
• 2 galaretki o smaku truskawkowym rozpuszczone w 800 ml wody

Blaszkę wyłożyć np. folią aluminiową. Herbatniki zamoczyć krótko w mleku i wyłożyć nimi dokładnie spód blaszki.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany (mieszać nadal przy pomocy miksera, na zmniejszonych obrotach) dodać twaróg oraz cukier puder i sok z cytryny (sok nadaje lekko orzeźwiającej nuty, ale można go też zastąpić jakimś ulubionym aromatem). Na sam koniec wlać ostudzoną żelatynę (uwaga: należy ją dobrze rozmieszać żeby nie było grudek, może być letnia). Masę wylać na herbatniki.
Pozbawione szypułek truskawki ułożyć na masie serowej. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.


http://bajkorada.blogspot.com/2013/06/sernik-na-zimno.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation