Kuchnia

Kuchnia&Przepisy

SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I POMIDORAMI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
400 g makaronu spaghetti
400 g mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 cebula, pokrojona w kostkę
300 g małych pieczarek, obranych, przekrojonych na pół
800 g pomidorów (waga po obraniu ze skórki), pokrojone w kostkę (lub 2 puszki siekanych pomidorów)
1-2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
odrobina cukru do smaku
listki bazylii do posypania makaronu
starty ser grana padano, pecorino lub parmezan do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy mięso mielone i czosnek, smażymy dalej przez 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pieczarki, pomidory, ocet balsamiczny, oregano, bazylię, słodką paprykę w proszku. Przykrywamy i gotujemy przez 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru. Kiedy sos się gotuje, gotujemy al dente makaron (nie przelewamy go wodą). Makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy (jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go odrobiną wody z gotowania makaronu). Spaghetti rozkładamy pomiędzy 4 talerze, posypujemy tartym serem i listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation