Kuchnia

KOLACJE

Sałatka z roszponką i wieprzowiną z nutą słodyczy :)

Składniki (2 porcje):

Mięso:

2 plastry schabu (ok 1 cm)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
1 łyżka sosu sojowego

W miseczce wymieszać marynatę: olej, sól, pieprz, miód i sos sojowy, polać plastry schabu, odstawić na minimum 30 minut. Zamarynowane mięso podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, ok 2 minuty z każdej strony, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem ok 30 minut. Gotowy lekko przestudzić , pokroić w cienkie plastry.

Dressing:

1 łyżka oleju lnianego
0,5 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka octu balsamicznego
kilka kropel soku z cytryny

Wszystkie składniki wlać do słoiczka, zakręcić i dokładnie wymieszać.

Pozostałe składniki:

2 duże garście roszponki
0,5 pomarańczy (pokrojonej w plastry)
2 łyżki orzechów włoskich (podprażonych na suchej patelni)
6 plasterków sera camembert
kilka ziarenek granatu

Na talerzu ułożyć roszponkę, pomarańczę, ser, plastry schabu, posypać ziarenkami granatu i orzechami włoskimi. Przed podaniem polać dressingiem. Smacznego! 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation