Kuchnia

TORTY

Tort mango z masą śmietanową mascarpone

Bardzo lekki i puszysty tort z dodatkiem świeżych owoców. Biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, przekładany kremem mascarpone i kawałkami mango. Całość polana jest musem z malin. Tort jest naprawdę prosty w wykonaniu, może by podany od razu po złożeniu.


Przygotowanie: 40 minut.
Czas pieczenia: 20 minut.
Gotowe do podania: ponad 60 minut.

Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.

Ciasto:

175 g masła
175 g cukru pudru
3 jajka
175 g mąki

Krem:

400 g sera mascarpone
500 ml śmietanki 36% ( my użyłyśmy Łowickiej)
3 łyżki cukru
2 żółtka

Ponadto:

3 średniej wielkości mango
1 duża pomarańcza
100 g mrożonych malin


Wykonanie:

Ciasta:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować 2 tortownice o średnicy 22 cm. Dna wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużej misce ubić masło z cukrem na puch, Potem dodawać po jednym jajku, wciąż miksując. Na koniec dodawać po łyżce mąki ciągle mieszając. Ciasta przełożyć po połowie do przygotowanych tortownic. Piec 20 minut, zostawić do ostygnięcia.

Krem:

W dużej schłodzonej misce ubić wcześniej schłodzoną śmietanę. W połowie ubijania dodać 3 łyżki cukru. Kiedy śmietana będzie już całkiem sztywna dodać mascarpone i ubijać do połączenia się składników. Na koniec wbić dwa żółtka i zmiksować.

Przełożenie:

Wycisnąć sok z pomarańcza. Mango obraz i pokroić na cienkie plasterki.

Dolny blat nasączyć sokiem z pomarańczy i wyłożyć 1/3 kremu. Na to poukładać plasterki mango i przyłożyć drugim blatem. Drugi blat oraz boki posmarować pozostałym kremem. Na wierz poukładać plasterki mango.

Podawać ze zmiksowanymi malinami. Ciasto trzymać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation