Kuchnia

Kuchnia

Malinowy sorbet light

Składniki:
sok z cytryny [1 łyżka] (maxymalnie,najlepiej ciut mniej)
słodzik [1 łyżeczka] (lub 2 łyżeczki wg.uznania)
maliny [300 g] (mrożone, mogą być też świeże)

Przygotowanie:
Maliny świeże myjemy (jeżeli używamy mrożonych to lekko rozmrażamy, aby nie były twarde jak kamień) i miksujemy razem z sokiem z cytryny (trzeba po trochu dodawać, aby nie było za kwaśne) i słodzikiem.
Przecieramy masę przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Ja rzadko to robię, bo mnie osobiście pestki nie przeszkadzają.
Wkładamy masę do pojemniczka i zrażamy 2h.
Wyciągamy nasz sorbet po upływie 2h i miksujemy ponownie,lub "dziabiemy" widelcem i nakładamy do pucharków lub kieliszków.

DLA TYCH CO NIE SĄ NA DIECIE TO MOŻE BYĆ CUKIER najlepiej puder.


* ozdabiamy wg uznania: kwiatkiem (jak na zdjęciu),świeżą melisą, miętą lub plastrem cytryny,malinami...jak kto woli

* na zdjęciu sorbet jest "dziabany" widelcem

* czasami robię też taki sobrbet w 5 min.
Maliny mrożone mixuję,dodaję sok z cytryny i słodzik i nakładam do pucharka i gotowe :).To wersja dla tych co nie chcą czekać 2h i przecierać przez sitko ;)

* czas przygotowania zaznaczyłam 10 min, bo nie liczyłam 2h zamrażania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation