Kuchnia

Kuchnia

Pierogi z wieprzowiną
Składniki:

Ciasto:
– 2 szklanki (35 dag) mąki
– szczypta soli
Farsz:
– 30 dag mielonej wieprzowiny
– 10 dag krewetek (mrożonych)
– po 2 łyżki sosu sojowego i wina ryżowego
– łyżka oleju sezamowego
– kawałek imbiru (4 cm)
– 3 dymki
– sól, pieprz cayenne
Sos:
– 1/2 szklanki sosu sojowego
– ząbek czosnku
– cebula
– łyżka oleju arachidowego
– sok z cytryny
– 10 dag obranych orzeszków ziemnych
– 1/2 pęczka szczypiorku
– papryczka chili

Ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesiać do miski, wlać 3/4 szklanki wrzątku, wymieszać. Kiedy nieco ostygnie, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć, odstawić pod przykryciem na 30 min. Farsz: mięso wymieszać z posiekanymi krewetkami. Dodać obrany i starty na tarce imbir oraz oczyszczone i posiekane dymki. Wlać sos sojowy i wino ryżowe. Przyprawić pieprzem i solą. Wymieszać. Sos: sos sojowy wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, olejem, sokiem z cytryny oraz uprażonymi na suchej patelni orzeszkami. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić kółka. Ułożyć farsz, zlepić pierogi. W garnku zagotować wrzątek, ułożyć pierogi na wkładce do gotowania na parze lub na sicie. Przykryć i gotować na 12–15 min. Posypać posiekanym szczypiorkiem i chili. Podawać z sosem. /www.mojegotowanie.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation