Kuchnia

panna cotta

Panna cotta z maślanką (lub jogurtem)
Składniki, 3 porcje:

• 3,5 łyżeczki żelatyny w proszku (lub 15 g w listkach)
• 1/2 laski wanilii
• 150 ml śmietanki kremówki
• 8 łyżek cukru
• 300 ml maślanki

Kandyzowane kumkwaty:

• 4 łyżki cukru
• 100 g kumkwatów, pokrojonych w plasterki
• 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau





Przygotowanie:
Żelatynę umieścić w kubeczku, zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić. Laskę wanilii przekroić w poprzek na pół. Jedną połówkę wykorzystać do innego deseru, a drugą przekroić wzdłuż i łyżeczką wyłuskać ziarenka.
Laskę wraz z ziarenkami włożyć do rondelka, wlać połowę ilości śmietanki i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia gdy śmietanka będzie gorąca, ale nie zagotowana.
Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Przelać przez sitko do miski, następnie wymieszać z maślanką, a później z drugą połową śmietanki ubitej na sztywną pianę.
Masę wlać do trzech pojemniczków na tymbaliki, filiżanek lub ramekinów o pojemności 150 ml każdy. Wstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc do stężenia.
Desery wykładać na talerzyk, wcześniej zanurzając każdy pojemniczek na chwilę w gorącej wodzie. Podawać z kumkwatem w syropie (przepis poniżej).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation