Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

TOSCAKAKA - przepyszne skandynawskie ciasto - BEZ CUKRU
SKŁADNIKI:
3 jajka
100 g ksylitolu (następnym razem dałabym mniej, ciasto jest słodkie)
nasiona z połowy laski wanilii
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
75 g roztopionego masła
75 ml maślanki
WYKONANIE:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć.
Przygotować sobie rozpuszczone masło i maślankę.
Jajka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Musi powstać puszysta masa.
Dodawać po kolei STOPNIOWO mąkę, maślankę i masło, ucierając na niskich obrotach.
Piec przez ok. 25-30 minut w 160 stopniach.
PRALINA:
125 g masła
20 g ksylitolu
50 g syropu z agawy
150 g migdałów w płatkach
50 ml mleka
pół łyżeczki soli
ziarna z drugiej połowy laski z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia. Mieszać, aby się nie przypaliło. Gotować do delikatnego zgęstnienia i uzyskania jasnobrązowego koloru.

Wyjąć ciasto i wylać na nie pralinę rozprowadzając równomiernie. Piec w 210 stopniach jeszcze przez 5-10 minut, na najwyższej półce tuż pod grzałką. Nie przypalić ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation