Kuchnia

przystawki

RYŻ W ANANASIE

Składniki

1/2 szklanki jaśminowego ryżu
2 małe ananasy
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 szklanka pokrojonych w paseczki boczniaków
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/4 szklanki uprażonych nerkowców
garść listków kolendry
1 dymka
sok z limonki


Sposób przygotowania

Ryż kilkakrotnie płuczemy zimną wodą (aż będzie przejrzysta), a następnie wsypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy zimną wodą, tak aby wystawała na 1 cm nad poziom ryżu. Zagotowujemy bez przykrycia na dużym ogniu, gotujemy 15 sekund, przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu 15 minut, ani na chwilę nie odkrywając pokrywki. Po ugotowaniu pozostawiamy na 5 minut pod przykryciem, po czym delikatnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Ananasy rozcinamy na pół wzdłuż i wydrążamy. Powstałe miseczki odkładamy. Z miąższu wycinamy twardą środkową część, a resztę kroimy w kostkę. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekany czosnek, a kiedy stanie się złoty, dodajemy cebulę, ananasy, boczniaki, ryż, sos sojowy, sos rybny i pieprz. Smażymy ok. 2 minut, ciągle mieszając, tak, jakbyśmy chcieli usmażyć każde ziarenko z osobna. Dodajemy nerkowce. Mieszamy i nakładamy do wydrążonych ananasów. Dekorujemy kolendrą i pokrojoną w ukośne talarki dymką. Jemy, skrapiając sokiem z limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation