Kuchnia

przystawki

Brokuł z uprażonymi migdałami i sosem.
Brokuł w takim wydaniu jest rewelacyjny. Z sosem curry-czosnkowym oraz uprażonymi płatkami migdałów.
Wspaniałe gotowe danie np. na kolację.

Składniki:

1 brokuł
1 garść płatków migdałów
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
curry (ok 1/3 łyżeczki)
sól
pieprz
1-2 ząbki czosnku
Wykonanie sosu: majonez, jogurt doprawiamy curry, solą i pieprzem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 min. aby się przegryzł.
Brokuł myjemy, w garnku wstawiamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy na wrzątek brokuł, i gotujemy al dente około 7 min. pod przykryciem.
Wyjmujemy, odcedzamy. Możemy podawać go w całości albo pociąć na różyczki.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, aby się zarumieniły.
Na talerz kładziemy brokuł, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation