Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto 3bit

6 p. herbatników
1,5 puszki karmelu
3 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru waniliowego
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jaja
600 ml śmietany 36 %
1 łyżka cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady potartej na tarce

Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Karmel podgrzać w garnuszku na małym ogniu. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

Przygotować budyń:
zagotować 2 szkl. mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szkl. zmiksować z jajami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1,5 min. mieszając.
Gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.
Formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation