Kuchnia

kulinaria

SERNIK Z DULCE DE LECHE

Składniki na spód:
200 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
60 g miękkiego masła
pół łyżeczki cynamonu

Ciastka, masło, cynamon zmiksować razem w food procesorze, by całość przypominała konsystencją mokry piasek. Można też najpierw pokruszyć ciastka, dodać stopione masło, cynamon i wymieszać. Formę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciastkową, wyrównać.
Składniki na masę serową:
750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
pół szklanki śmietany kremówki
400 g dulce de leche (200 g + 200 g); w UK gotowa masa do dostania w każym supermarkecie
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować.
Otrzymałą masę podzielić na 2 równe części (ja podzieliłam tak, że masa biała stanowiła 1/4 całości, ale można podzielić dowolnie). Jedną część zmiksować z 200 g dulce de leche.
Na masę ciasteczkową wyłożyć masę serową z dulce de leche, następnie wylać resztę masy z puszki (200 g) - jeśli jest bardzo gęsta, chwilę podgrzewamy; na koniec wylewamy jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem robily esy-floresy do głębokości masy z dulce de leche, by wymieszać delikatnie i by powstał marmurkowy wzorek.
Pieczemy (można pod przykryciem z folii aluminiowej), około 1 godziny w 175ºC. Wystudzić, przed podaniem włożyć na 3 h do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation