Kuchnia

Słodka rozkosz

Tarta z mascarpone i owocami

Kruchy spód:

250g mąki
100g zimnego masła
100g cukru pudru
2 żółtka
Szczypta soli

Masa:

450g serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki 30%
2 torebki cukru waniliowego
1 sztywnik do bitej śmietany
4-5 łyżeczek masy kajmakowej do wysmarowania spodu ciasta

Dekoracja:

Koszyczek (ok.200-250g) malin
Koszyczek (ok.200-250g) borówek amerykańskich

Najlepiej sprawdzają się owoce takie jak: truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jeżyny.
Przygotowanie
Krok 1

Przygotowujemy kruchy spód. Wysypujemy mąkę na stolnicę formując górkę. Pośrodku górki robimy wgłębienie w które wsypujemy cukier, sól oraz pokrojone na drobne kawałeczki masło. Wszystko razem zagniatamy. Następnie dodajemy żółtka i gnieciemy ponownie na jednolitą masę (nie może zawierać widocznych grudek masła). Gdy ciasto jest gotowe, wkładamy na ok. 1-2 godziny do lodówki, tak aby się dobrze schłodziło.

Krok 2

Ciasto wyciągamy z lodówki, zagniatamy kilka razy, a następnie wałkujemy do grubości ok. 0,5 cm. Proponuję wałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia (wtedy nie będzie problemu z przełożeniem do formy). Po rozwałkowaniu przekładamy ciasto do formy o średnicy 20-25cm. Ciasto powinno być tak rozwałkowane, aby w całości przykrywało brzegi formy. Możemy wyrównać brzegi nożem, tak aby były idealnie równe. Następnie widelcem nakłuwamy ciasto na całej powierzchni. Tak przygotowane wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

Krok 3

Po nagrzaniu piekarnika do 180 stopni, wkładamy do niego ciasto i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie powierzchnia powinna być lekko zrumieniona.

Krok 4

Po upieczeniu studzimy ciasto, najlepiej pozostawiając w formie.

Krok 5

Dno ciasta smarujemy kilkumilimetrową warstwą masy kajmakowej.

Krok 6

Ubijamy śmietanę wraz ze sztywnikami i cukrem waniliowym, tak aby powstała sztywna masa. Następnie mieszamy ją z serkiem mascarpone. Całość wykładamy na kruchy spód, posmarowany wcześniej kajmakiem. Masę rozprowadzamy równomiernie po całym cieście.

Krok 7
Na masę kładziemy maliny, borówki, lub inne owoce. Dodatkowo można je skropić odrobiną bezbarwnej żelatyny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation