Kuchnia

Desery

BABKA ZEBRA

Składniki:

5 jajek
1½ szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
3 szklanki mąki pszennej (480 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wody
1 szklanka oleju roślinnego
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mąki
dowolny aromat

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać bułką tartą. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Wyjąć i po wystudzeniu pokryć polewą czekoladową (z roztopionej czekolady, masła i mleka) i posypać zmielonymi uprażonymi orzechami lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation