Kuchnia

zupa

Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

faszerowane pieczarki:
0:40
6 pieczarek średniej wielkości
3 cebule (u mnie szalotki)łyżka posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
2 łyżki startych migdałów (bez skórki)
ok. 4 łyżki tartego sera typu parmezan
łyżka masła
sól morska
pieprz czarny
zupa brokułowa:
0:20
brokuł świeży 1 sztuka
1l wywaru drobiowego
3 ząbki czosnku
1 serek topiony śmietankowy
sól morska
łyżeczka cukru
pieprz czarny
opcjonalnie: garść płatków migdałowych lub łuskanego słonecznika
Faszerowane kapelusze pieczarek:

Nastawiam piekarnik na 220 st. C. Pieczarki dokładnie oczyszczam, odcinam nóżki, wydrążam kapelusze. Nóżki drobno kroję.

Cebulę siekam, podduszam na maśle, dodaję posiekane nóżki pieczarek, chwilę duszę, dodaję natkę pietruszki, tarte migdały, wyciśnięty przez praskę czosnek. Duszę do odparowania wody, doprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniam kapelusze pieczarek, na każdy kapelusz nakładam wiórek masła i posypuję tartym serem.

Kapelusze zapiekam około 20 minut, aż wierz nabierze ciemnozłotego koloru.

Zupa brokułowa:

Brokuła oczyszczam, dzielę na małe różyczki, wrzucam do wrzącej wody, lekko posolonej i z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotuję 5 minut, po tym czasie odsączam i płuczę zimną wodą.

Wywar podgrzewam, do wrzącego wywaru dodaję brokuła, dodaję trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, gotuję chwilę.

Zdejmuję z płyty, odlewam do mniejszego garnuszka chochlę zupy, rozprowadzam w niej serek topiony, dodaję do garnka z resztą zupy, mieszam, doprawiam czarnym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation